Svømming for alle

Tips til stevner

Tips til stevner – hva skjer på et svømmestevne?

Hvilke stevner kan barnet mitt delta på?
Fra man fyller 6 år kan barn konkurrere i egen klubb og i sitt nærmiljø. Fra 9 år kan man konkurrere regionalt, og fra 11 år kan man konkurrere nasjonalt og i andre nordiske land. Det er ikke lov til å konkurrere i land utenfor Norden før det året du fyller 13 år.

Terminlister
Styret i Kattem Svømming setter opp terminlister i samarbeid med hovedtrener. Der er utvalgte stevner som klubben skal delta på, satt opp. Terminlista står på hjemmesida.

Svømmestevner er delt inn i approberte (åpne stevner) og ikke approberte stevner (rekruttstevner) – hva er forskjellen?

Ikke approberte stevner (rekruttstevner): Disse stevnene er spesielt egnet for barn mellom 6 og 10 år. De som er eldre kan delta om de ønsker. Her er øvelsesutvalget tilrettelagt, svømmerne blir ikke diskvalifisert, og alle får premie. Disse stevnene koster som oftest 100 kroner uansett antall øvelser. Målsetning for svømmerne som deltar på rekruttstevner er å lære stevnerutiner og venne seg til konkurranse-situasjonen og etter hvert delta på approberte stevner (åpne stevner).

Approberte stevner (åpne stevner): Approberte stevner er svømmestevner arrangert etter Norges Svømmeforbunds regler, og hvor det er rangering og premiering til de beste svømmerne. På slike stevner blir man disket hvis man ikke svømmer i henhold til reglene. Disking betyr bare at svømmerne ikke får registrert den tida de svømte på fordi de har tjuvstartet eller gjort noe annet som er feil i forhold til svømmearten det konkurreres i. Svømmere stoppes ikke underveis dersom de diskes i en øvelse. Det blir gitt beskjed etterpå med forklaring på hvorfor utøveren ble disket. Disking føles kjedelig der og da, men er noe alle opplever før eller senere.

Regler for drakter under approberte stevner: 

En svømmer kan bare stille til start i én badedrakt/badebukse. Dvs. at en ikke kan ha på seg to badedrakter/badebukser eller ha noe over eller under. For gutter skal svømmedrakten ikke gå over navlen eller under knærne, og for jenter skal drakten ikke dekke nakken, gå utover skuldrene eller under knærne. Alle svømmedrakter skal være av tekstil-materiale. Det er ikke tillatt med glidelås eller andre låsesystemer (FINA General Rules (GR) 5.3).

Mister du svømmebrillene eller badehetta under svømming, så la det ligge i vannet. Blir du fristet til å ta badehetta eller brillene i handa når du svømmer, så blir du disket for bruk av hjelpemidler ved svømming. Brillene eller badehetta blir hentet opp av vannet når svømmeren har svømt ferdig øvelsen sin. Unngå også å ha på klokke eller armbånd når du stiller til start.

Flere lover og regler finner dere på Norges svømmeforbunds sider under «svømmeregler».

Startlisens på approberte stevner

Alle som skal delta på approberte stevner (ikke rekruttstevne), må ha betalt lisens til Norges svømmeforbund.  Startlisensen gjelder fra den dagen man betaler og ut kalenderåret. Klubben betaler lisensen, mens svømmeren betaler en egenandel for dette til klubben. Det vil si at klubben sponser noe av lisensen.

Påmelding
Svømmerne får informasjon om stevner de kan delta på gjennom terminlister og på e-post. I Kattem IL Svømming har vi felles påmelding ved stevner. En e-post med påmeldingsinformasjon sendes ut til svømmere og foresatte i god tid før hvert stevne. Hver enkelt sender inn påmelding med fullt navn på utøver, alder, hvilket stevne det gjelder og øvelser man ønsker å delta på innen oppgitt frist. Er du usikker på hvilke øvelser du bør velge, kan du få råd av treneren.

Oppmøte
Det er viktig å komme tidsnok til stevnet. All informasjon om oppmøtested og tid (innsvømming) står på påmeldinga.
Oppfølging av trenere under stevnet
Meld fra til trener når du har ankommet svømmehallen. Trenerne informerer om når svømmeren skal starte, heat og bane. De gir også tilbakemelding etter hvert løp. Gå derfor rett til treneren etter hvert løp. NB! Det er viktig at svømmerne holder seg i nærheten av trenerne, slik at de får gitt hver enkelt utøver den informasjonen de skal ha. 

Oppvarming – innsvømming
Oppvarming før konkurranse er viktig. Da får du prøvd bassenget, testet vendinger og svømt av deg litt nervøsitet. Trenerne forklarer hvordan oppvarminga skal foregå.

Klær på approberte stevner
Approberte stevner kan vare i flere timer, og noen ganger hele dagen. Det er viktig å ha med seg nok klær, se lista under. Det er ikke behagelig å gå i den samme våte badedrakten en hel stevnedag. Hvis det er lenge mellom øvelsene, er det best å skifte til tørr badedrakt/bukse. Hvis du ikke har tid, eller ikke har med deg flere tørre drakter/bukser, bør du tørke deg godt og ta på klær og sko/slippers.

Utstyr som alltid skal være med på approberte stevner
• 
Treningsdress (genser/jakke og bukse)
• T-skjorte – helst Kattem IL Svømming si klubbskjorte (kjøpes på Nor-Contact Sport på Heimdal).
• Joggesko/ slippers
• Badedrakter/ bukser – gjerne flere, avhengig av antall øvelser
• Svømmebriller – 2 par, (må ha ett par i reserve)
• Kattems badehette
• Handduk – gjerne to
• Drikkeflaske
• Næringsrik matpakke

Mat
På svømmestevner er det ofte kafeteria, men der er det som regel mest kaker. For å svømme bra en hel dag trengs det ordentlig mat! Ta med en skikkelig matpakke. Spis frokost før du drar hjemmefra.

Drikke
Drikkeflaska skal alltid være med. Du kan drikke vann eller sportsdrikk. I løpet av et stevne bør du drikke mye for å motvirke væsketap.

Premier
I rekruttklassen er det deltakerpremier til alle. På approberte stevner er det 1/3 premiering. Alle som er 12 år (det året du fyller 12) og yngre får deltakerpremie. Husk å få med premiene hjem!

Stafettlag
Kattem liker å stille med stafettlag. Ikke dra hjem før du har snakket med treneren og fått bekreftet at du ikke er satt opp på stafettlag. Det er fint om du i alle fall blir igjen for å heie på klubben og lagkameratene.

Utsvømming
Etter et langt stevne anbefales det å svømme noen rolige lengder (100-200 m)

LYKKE TIL PÅ STEVNE!

Share this post