Svømming for alle

children-competitions

Idrettskonkurranser for barn, ja eller nei?

Konkurranseidrett blir av og til kritisert for sine negative sider. Og særlig er mange skeptiske til konkurranse i barneidretten.  Men kanskje kan konkurranse ha positiv effekt også for barn? I dette blogginnlegget ønsker vi å se på hvilke fordeler barn kan ha ved å drive konkurranseidrett med riktig veiledning av trenere og foreldre.

Selv om det alltid vil være forskjellige grader av idrettstalent og interesse blant en gruppe mennesker, er fordelene som konkurranseidrett gir, oppnåelige for alle. Disse fordelene viser seg å være spesielt nyttige for barn.

Å jobbe med kroppen vår gjør også underverker for sinnet vårt. Fra de er små bør barn gå på skolen og gå til en eller annen form for fysisk aktivitet. (Etter vår mening bør det være svømming!)

Både konkurrerende og ikke-konkurrerende idretter har en positiv rolle i oppveksten og i oppbyggingen av et barns personlighet. Ikke-konkurrerende rekreasjonsidretter er en fin måte å få litt fysisk aktivitet på sammen med venner. Men det er andre fordeler ved sport og idrett som bare finnes i konkurranser. Idrettskonkurranser bør derfor ha en viktig plass i et barns liv for, for disse idrettskonkurransene kan gi dem viktig livserfaring.

Her er 11 grunner til at sportskonkurranser er viktige for å forme et barns personlighet:

  • Konkurranser gjør at vi lærer raskere og jobber på et høyere nivå. Mens du gjør deg klar til å konkurrere, veileder trenerne dine deg hver dag for å bli bedre og bedre, og de får deg til å jobbe stadig hardere. Konkurranseidretter tøffer barna opp slik at når de blir voksne, kan de jobbe hardere, raskere og mer målbevisst enn jevnaldrende.
  • Konkurranser lærer oss å gjøre vårt beste. Jakten på fremgang og bedre resultater gir oss ytterligere motivasjon til å gjøre vårt beste.
  • Konkurranser lærer oss å kontrollere stress. Når noe er utenfor komfortsonen vår, er det normalt å kjenne sommerfugler i magen. Frykt for offentlige opptredener en vanlig frykt som alle har. Å konkurrere hjelper oss med å redusere stressnivået i de situasjonene der rampelyset er på oss, siden vi blir vant til disse øyeblikkene gjennom konkurransesituasjoner.
  • Konkurranser lærer oss å takle både oppturer og nedturer. Når barn forstår at konkurranser ikke er forferdelig, og at alle er i «samme båt», kan de lettere ta risiko. Konkurranser gir barn et utmerket grunnlag for å overvinne feil og lære av dem. De lærer at feil er en naturlig del av livet og nødvendig for fremgang i enhver bestrebelse.
  • Konkurranser lærer oss å håndtere situasjoner selv når de ikke går som planlagt. Noen ganger jobber du hardt og møter allikevel motgang. Konkurranser styrker barn og gjør dem sterke og modige, og dette er egenskaper som absolutt er fordelaktige i voksen alder.
  • Konkurranser hjelper barn med å bli engasjert og sette seg mål. Konkurranse hjelper oss med å sette tidsfrister og sjekke fremdriften mot målene våre. Å bygge opp en vane med dedikasjon er en fantastisk tilleggseffekt av å delta i konkurranseidrett og å delta i konkurranser.
  • Konkurranser lærer barn å følge spillereglene. Å lære å fungere innenfor reglene og utvikle strategier for å bruke disse reglene til egen fordel er bra, og konkurranseidrett hjelper oss med det. I tillegg gir konkurranser barna en følelse av tilhørighet til et fellesskap. Når de er en del av et team, er de i et nettverk av jevnaldrende og voksne som har interesser og verdier som ligner deres egne.
  • Konkurranser hjelper barn å lære å vinne og tape med stil. Konkurranser gir dem muligheten til å takle følelser av stolthet og skuffelse og lære å oppleve dem på en sunn måte.
  • Konkurranser bygger selvtillit. Selvtilliten må bygges opp, den må fortjenes. Når barn jobber hardt og ser resultatene av egen innsats, vil de bli tilfredse. Når de møter motgang, vil de øke innsatsen for å forbedre resultatene, hvoretter de vil føle seg bedre og bli flinkere til å takle motgang.
  • Konkurranser gir en mulighet til å reise mer. Å være en del av et konkurranse-team gir ofte barna muligheten til å besøke steder og møte mennesker de ellers ikke ville hatt muligheten til å møte. Dermed vil de få mer kunnskap om andre folk og steder, og videre perspektiver.
  • Konkurranser vill bidra til bedre resultater på skolen. Forskning viser at videregående elever som driver med idrett har mindre sannsynlighet for å droppe ut av skolen. Dessuten kommer barn som driver med konkurranseidrett vanligvis lenger i skolegangen.

Cleveland Cavaliers hovedtrener Ty Lue sa en gang: «Det handler ikke om seire og nederlag, men om seire og lærdom.» Når vi har framgang, føler vi oss bra. Men når vi har motgang, lærer vi å takle det på best mulig måte med god veiledning fra trenere og foreldre.

Norges Idrettsforbund har innført egne barneidrettsbestemmelser som skal sørge for at alle konkurranser foregår på barnas premisser, og at de skal ha minst mulig negativ effekt på barna. Så lenge vi følger bestemmelsene, kan vi trygt sende barna på trening og til konkurranser.

La enhver sportsopplevelse være en seier eller en erfaring på vegen mot nye seire.

Share this post